Als het tijd is om je kozijnen te vervangen, dan heb je de keuze uit verscheidene materialen. Hout is populair en aluminium komt ook regelmatig voor, maar kunststof is de meest gekozen optie. Dat komt doordat kunststof relatief goedkoop is, maar wel lang meegaat, veelzijdig is, duurzaam is, erg goed isoleert en ook nauwelijks onderhoud nodig heeft. Gemiddeld betaal je per vierkante meter kunststof kozijn €500, inclusief montage en btw, maar deze prijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. Hier kun je lezen wat deze zijn en hoe je aan de hand daarvan de prijs berekent voor jouw kunststof kozijnen.

Het soort raam

Er zijn verscheidene raamsoorten beschikbaar elk met een ander prijskaartje. Vaste ramen kunnen niet worden geopend en zijn daardoor het goedkoopste. Valramen en uitzetramen worden geopend door ze te kiepen en bevatten een scharnier aan de onder- of bovenkant. Draairamen kunnen volledig worden opengezet en het scharnier bevindt zich aan een van de zijkanten van het raam. Draai-kiepramen kunnen zowel draaiend als kiepend worden geopend. In de volgende tabel vind je de prijs per raam per vierkante meter, inclusief HR++ glas en de kosten voor de installatie ervan. Weet je welke ramen je nodig hebt en wat de afmetingen zijn, dan kun je aan de hand van deze tabel de kosten berekenen.

Soort kunststof raam 1m x 1m Prijs kozijn Installatiekosten
Vast raam €150 – €200 €140 – €185
Valraam €250 – €300 €230 – €275
Uitzetraam €250 – €300 €230 – €275
Draairaam €270 – €375 €250 – €345
Draai-kiepraam €290 – €420 €265 – €385

Het soort glas

De meeste kozijnen worden standaard geleverd met hoogrendementsglas, en wel HR++. Hier betaal je dus niets meer of minder voor dan de prijzen gegeven in de bovenstaande tabel. Kies je voor een ander soort glas, dan kunnen de prijzen stijgen of dalen. Hoeveel kun je aflezen in de volgende tabel.

Soort glas Prijs
Dubbel glas 18 procent goedkoper
HR+ glas 6 procent goedkoper
HR++ glas 0
HR+++ glas 150 procent duurder
Zonwerend glas 20 procent duurder
Zelfreinigend glas 20 procent duurder

Eventuele extra opties

Nu je de kosten weet voor de ramen en het verschil in prijs voor het glassoort naar keuze, kun je hier de extra opties bij optellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen een ventilatierooster te plaatsen, een voorzet hor, zonwering of een rolluik. Deze opties kosten meer, maar bevorderen wel de gebruikersvriendelijkheid van je kozijn. In de volgende tabel kun je de bedragen vinden, inclusief btw, die je hier gemiddeld extra voor betaalt.

Extra optie Kosten per eenheid
Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
Zonwering Vanaf €125 per m2
Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
Rolluik Vanaf €100 per m2

Zo kun je een idee krijgen van wat jouw kunststof kozijnen zullen kosten. De beste manier om achter de precieze prijs te komen is contact op te nemen met meerdere kozijnbedrijven.