Een alarminstallatie is goud waard. Sowieso al figuurlijk omdat het inbraken kan voorkomen, maar soms zelfs letterlijk dankzij de enorm hoge aanschafkosten.

Betalen sommige verzekeraars de aanschaf van een alarminstallatie?
Helaas is er bij ons geen enkele verzekeraar bekend die de kosten van een alarminstallatie voor de volle honderd procent vergoeden. Wel zijn er enkele verzekeraars die een deel van de kosten vergoeden. Helaas is dat aantal verzekeraars erg wisselend en valt er dus niet echt een lijstje te geven met verzekeraars die een dergelijke vergoeding uitkeren.

Je kunt het beste contact opnemen met je inboedel- en opstalverzekering en vragen of ze een korting geven op de premie of de aanschaf van de installatie deels vergoeden.

Bij welke verzekeraar moet je zijn?
Je bent wellicht bekend met de inboedel- en opstalverzekeringen. De opstalverzekering dekt schade aan je huis zelf, dus bijvoorbeeld een opengebroken deur, en de inboedelverzekering dekt de schade aan losse voorwerpen in het huis, bijvoorbeeld een gestolen laptop of televisie. Let wel op dat de dekking per verzekering kan verschillen. Zorg dus dat je niet onderverzekerd bent en controleer zo snel mogelijk of je verzekeringen nog afdoende zijn! Als er eenmaal is ingebroken dan is het daar immers te laat voor, de verzekering is dan niet meer te wijzigen.

Woonhuis

Een alarminstallatie kan ervoor zorgen dat inbrekers worden afgeschrikt en, mocht het zover komen, zo snel mogelijk worden opgepakt.

Wat zijn de voordelen?
Het belangrijkste voordeel van een alarminstallatie is dat een inbreker wordt weggejaagd door de harde sirene wanneer hij het huis binnendringt. Op die manier voorkom je dat er ineens een inbreker naast je bed staat.

Daarnaast is er echter nog een groot voordeel verbonden aan de aanschaf van een alarminstallatie. Er gaat immers een sterke preventieve werking uit van een alarminstallatie. Inbrekers die overwegen om bij je huis in te breken en die zien dat er een alarminstallatie aanwezig is, zullen er vaak wel twee keer over nadenken of ze wel zullen inbreken. Een huis zonder alarminstallatie is immers een veel makkelijker doelwit, dus waarom zouden ze het dan riskeren om opgepakt te worden?
Voorwaarde voor die preventieve werking is wel dat het voldoende duidelijk is dat er een alarminstallatie aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stickers van de installateur van de installatie.

Wat kost een alarminstallatie?
Alarminstallaties zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt je alarminstallatie ermee uitrusten. Het is daarom aan te raden om bij je lokale leverancier na te vragen wat de exacte mogelijkheden en de bijbehorende kosten zijn. Je weet dan niet alleen wat er allemaal mogelijk is, maar vooral ook wat de kosten zullen zijn.